Soda Stream Pure är en sodastreamer där man har lagt mycket tanke bakom designen. Med rostfritt stål och slimmad design är den närmast en accessoar i ett modernt kök. Hela maskinen går i färgerna svart och silver och alla viktiga detaljer är i rostfritt stål.

Det finns sex modeller i Soda Streams nuvarande utbud, Jet heter den mest basala modellen, som gör sitt jobb, och har diskret design. Penguin heter den dyraste modellen där mycket tanke ligger bakom just designen och istället för plastflaska har den snygga glasflaskor.

En Soda Stream Pure kostar runt tusenlappen och då ingår två PET-flaskor och en kolsyrepatron, Alco2jet, med 425 gram kolsyra.  Alco2jet har standardstorlek och räcker till att kolsyra ca 50 liter vatten. När kolsyrepatronen har tagit slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och får en påfylld mot 89 kronor. Att köpa en ny gaspatron kostar över 200 kronor.

Soda Streams största konkurrent heter Wassermaxx och marknadsförs av Aga, som har gjort sig kända som lite av specialister på kolsyra. Aga tillverkar också carbonatorer, som är en lite mer avancerad variant av kolsyremaskiner. De små för hemmabruk kostar mellan 3-5000 kronor och installeras under vasken i ens kök. Från aggregatet går en slang som ansluts till en kran som installeras i vasken. Därefter har man kolsyrat vatten direkt ur kranen.

Det är givetvis en betydligt större investering att skaffa en carbonator, men en liten kolsyremaskin tar varken upp särskilt mycket plats eller är en överväldigande investering. Om man dricker mycket kolsyrat vatten så tjänar man in pengarna man lägger på sin kolsyremaskin ganska snart. Om man vill ha smaksatt vatten tar det lite längre tid, men i det långa loppet blir ens drycker billigare.

En annan anledning till att skaffa en sodastreamer är att det svenska kranvattnet håller alldeles ypperlig kvalitet. Vårt vatten går under stränga kontroller för att garantera oss högkvalitativt dricksvatten, och i jämförelse med buteljerat vatten är det dessutom löjligt billigt.

Det buteljerade vattnet och alla kolsyrade läskedrycker som vi är så glada för reser långväga för att nå fram till våra närbutiker. Detta utgör en hälsorisk för miljön som uppenbarligen kan undvikas genom att vi använder vårt eget kranvatten som dricksvatten.

Med en kolsyremaskin som Sodastream Pure piffar man upp sitt kranvatten med kolsyra på bara några sekunder och vill man smaksätta det finns det idag massor av alternativ. Soda Stream gör sina egna läskkoncentrat, det gör också Sonjo och saftföretaget Bob. Är man mer ute efter smaksatt bordsvatten så gör Aga några smaker. Aromhuset heter ett företag som har tillverkat bordsvattenaromer i 35 år, de tillsätter vaken socker eller sötningsämnen och har ett utbud på ca 20  smaker. Smaker för smaksatt kolsyrat vatten typ Loka eller Ramlösa, det kolsyrade vattnet blir mycket godare utan en enda kolhydrat eller kalori.

Det är definitivt lättare att få i sig sin dagliga dos av vätska om det man dricker är gott, är det dessutom miljövänligt och roligt att förbereda så har man allting vunnet. Barnen tycker ofta att det är jättekul att vara med i kolsyreprocessen och själva få välja smak efter humör. Att en Soda Stream Pure kolsyremaskin tar upp så pass lite plats som den gör är bara ännu en sak i ledet av alla fördelar.