Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Faktum är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är beroende av vatten för att överleva. En människa t. ex. dör på bara några dagar om hon inte får i sig denna livets dryck.

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka mellan 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss genom maten. Om man svettas mycket, är aktiv, stressad, befinner sig i varma klimat el. dyl. så måste man dricka ännu mer än så. Få inser vikten av detta och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk och lätt irritation.

En jämn vätskenivå håller dig frisk och balanseradNär man jobbar är det inte alltid så lätt att komma ihåg vattnet, kanske känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga och viktiga vätskebalansen är det en riktig bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt ännu tröttare och mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas också av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man kanske ser sig själv som en person med låg energi och dålig förmåga att få saker uträttade. Man vill helst ta det lugnt och slippa anstränga sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, särskilt när man tänker på att lösningen är så enkel. Det är ju bara till att dricka mer vatten.

Vätskeintaget bör vara utspritt i många mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att komma ihåg att dricka vatten regelbundet. Den gör det också lite roligare och godare att dricka – i synnerhet om den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt och kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet alltid ska kännas friskt och svalt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av många, bubblorna ger en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag mängder av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är lite smaksatt. Man har länge kunnat hitta bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med massor av olika smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det företag som bland annat säljer varumärket Aromhusetaromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – alla fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått stora framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika och melon – i ny, större flaska, med en noggrant framtagen pump för enkel dosering.

Man avgör själv hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet så kommer all personal ha lättare för att komma ihåg att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och anställda vinner på.