Med en kolsyremaskin kan du göra ditt eget mineralvatten eller läsk direkt hemma i köket. Dagarna då man tvingades bära sina tunga flaskor med vätska från affären är förbi. Egentligen har kolsyremaskinerna för hemmabruk funnit med länge. De första som tillverkades för kommersiellt bruk såldes redan på 50-talet och då hade den första förlagan tillverkats redan 50 år tidigare!

Det var en engelsman vid namn Guy Gilbey som framställde den första kolsyremaskinen för hemmabruk år 1903, men intresset var ganska svalt för gemene man ända fram till 70-talet då det fullkomligt exploderade. Alla ville ha en kolsyremaskin och än idag är klassiska sodastreamers förknippade med 70- och 80-talsnostalgi.

Trots det enorma intresset för kolsyremaskiner genom hela 80-talet blev det plötsligt svalt igen och under 90-talet såldes det inte många maskiner. Idag har intresset vaknat på nytt och det säljs fler kolsyremaskiner än någonsin.

Sodastream var först med att tillverka kommersiella kolsyremaskiner för hemmabruk och är än idag störst på marknaden. Deras maskiner är pålitliga och bär på ett visst nostalgivärde. Sodastream slog sig ihop med Sodaclub år 1998 och säljer idag sina produkter under samma namn (Sodastream i Sverige och Sodaclub i Tyskland t ex). Wassermaxx från Aga är Sodastreams största konkurrent och båda företagen tillverkar relativt likvärdiga produkter. Aga gör dessutom väldigt bra kolsyrepatroner och är specialister på kolsyra.

Kolsyra har den kemiska formeln co2 och köps i särskilda gaspatroner från Sodastream eller Aga. Sodastreams populäraste gasflaskor heter Alcojet, eller Alco2jet, medan Aga Wassermaxx går under namnet Aga – rätt och slätt. En gaspatron innehåller 425 gram kolsyra och räcker till upp till 60 liter vatten, normalt 50 liter.

Vill man ha sitt vatten smaksatt finns det en hel del aromer och smakessenser man kan köpa och tillsätta. Både Aga och Sodastream framställer sina egna smaker, vilka i regel innehåller både sötningsmedel och socker. Ett annat märke är Sonjo som är lite svårare att få tag på, men som bl a har Spendrups originalsmak Champis som en av sina smaker. Bob har läsksyrup sötad med äkta socker.

Aromhuset gör goda smaker till bordsvatten, utan vare sig socker eller sötningsmedel. Altså bara smaken, som i köpta kolsyrade mineralvatten. Aromhusets sortiment är jättestort och finns hos välsorterade återförsäljare av kolsyra.

En kolsyremaskin ligger i runda slängar på mellan 600-2000 kronor om man vill ha en ny, och priset avgörs beroende på modell och design. En billig maskin utför sitt jobb galant. En gaspatron kostar runt 250 kronor att köpa ny, men när den tar slut är det vettigare att fylla på den istället för att köpa ny varje gång. Det finns ingen anledning att samla på sig en massa gamla kolsyreflaskor, och dessutom är en påfyllnad, med sina 89 kronor, betydligt billigare än en helt ny flaska.

Den som bara vill ha kolsyrat vatten och inte är intresserad av att göra läsk, kan idag installera en carbonator i sitt eget hem. Tänk att kunna få kolsyrat vatten direkt ur kranen! Det är helt klart en liten investering att installera en kolsyrekran, men för en verklig bubbelfantast kan det vara värt det. Installationen är enkel och görs av en själv om man är lite händig, annars kan man anlita en fackman.

Med en kolsyremaskin har man alltid tillgång till bubbelvatten och läsk, samtidigt som man skyddar miljön från en massa onödiga transportutsläpp och avfall.