Att använda en kolsyremaskin till kolsyra sitt eget vatten är en självklar sak, eller ska man köpa sitt vatten istället Har vi som konsumenter blivit förda bakom ljuset av smarta reklammakare, när de trummade ut köpevattnets förträfflighet.

Den internationella vattendagen den 22 Mars, är en viktig händelse i världen, den belyser den stora skillnaden som finns om hur vi ser på vår naturresurs vattnet.

Många med mig börja att inse att detta är lite för bra, vi kan inte köpa vatten som har färdats åtskilliga mil med lastbil. Sen att vi åker med bilen som avger miljöfarliga avgaser för att köpa dessa produkter med dess förpackning som är förvisso gjord av återvinningsbart plast , men ändå är denna livstil inte bra sätt att hushålla med jordens resurser på.
Vi måste tänka om, vi har världens bästa vatten direkt ur kranen vilket vi ska vara tacksamma för.

Varför då att köpa vatten !! Vi som konsumenter har blivit “lurade ” av smarta reklammakare, som lanserade vatten i handen-modet, både stora som små sprang omkring med sin flaska vatten i handen. Vad hände med alla dessa förpackningar ?

Många hamnade ute i naturen, vi är oftast lite för bekväma av oss, tyvärr. En del hamnade i återvinningssystemet ,och det är bra.

Kolsyrat vatten i butik

Mineralvatten i butik, vatten på flaska i butik med mineraler finns från hela världen. Mineralvatten tappas vanligen från en källa. Konstgjort “mineralvatten” förekommer också där “vanligt” vatten kolsyras och berikas med mineralsalter. Ett källvatten kan dessutom berikas eller förändras innan de når flaskan.

Ramlösa tillverkas naturligtvis av vattnet från Ramlösa källor utanför Helsingborg med anor från 1707. Efter att ha filtrerats 80 år genom Skånes lerbäddar tas vattnet upp igen och kolsyras innan det tappas på buteljer. Ramlösa är ett naturligt mineralvatten.

Mineralvattnet Volvic tappas i Frankrike från en gammal vulkan överväxt med gröna plantor i en nationalpark. Vulkanen finns på orten med samma namn i distriktet Auvergne.

Kolsyrat vatten har en mycket god hållbarhet eftersom det bara är rent vatten utan innehåll av näringsämnen som kan föda mikroorganismer. Dessutom ger kolsyran ett extra skydd mot bakterietillväxt.

Kolsyrat vatten i glasflaskor garanteras genom bäst före datum att vara hållbart ett år. Men att dricka ett vatten som är mycket äldre ger vanligtvis inget som helst smakproblem och det kan aldrig bli ohälsosamt.

Kolsyrat vatten i PET-plastflaskor har en mer begränsad hållbarhet eftersom kolsyran mycket, mycket långsamt läcker ut genom plastens porer. Efter ett antal månader kan ett sådant vatten kännas något avslaget. Smaksatta vatten har samma hållbarhet som naturella vatten eftersom aromen knappast tillför några näringsämnen.

Kolsyra själv

Vi Sverige tar det för givet att vatten är något som bara finns, och att den kommer direkt ur kranen, varm som kall. Helt plötsligt när tjällossningen kommer igång så har det blivit problem när vattenrören har spruckit. Helt plötsligt står vi handfallna och vet inte riktigt hur vi ska fixa vardagen med matlagning och personlig hygien.

Denna kortvariga händelse för oss är vad stora delar av världens befolkning står inför.varje dag året runt ! Vi i västvärlden har det väldigt bra, vi kan bestämma hur vattnet ska vara, kolsyrat. blandat med någon smak.

Vi kan åka till närmsta varuhus och välja och vraka av det stora utbud på kolsyrat vatten källvatten, mineralvatten med eller utan smak, det går till och med att köpa utländskt vatten.

Genom att kolsyra själv gör man sig själv en tjänst, man slipper att bära hem vattnet, du bidrar till en bättre miljö genom att man slipper alla transporter av köpevattnet.

Sifon till SodaStream
Vill man fixa till sitt bordsvatten, genom att kolsyra sitt vatten finns det kolsyremaskiner och andra alternativ. Man behöver inte köpa vatten idag, och det har det funnits i många årtionden.

Jag tänker på sifoner som hade en liten kolsyrepatron som bubblade till vattnet. Sen kom SodaStream med sin modernare kolsyremaskin i början på 50-talet och idag har vi massor med produkter och smakämnen att välja mellan.