Få en riktigt vuxen och kryddig smak på kolsyrat vatten med aromhusets Absint

Absint arom för att smaksätta kolsyrat vatten bildAbsint är en klassisk smak som oftast förknippas med drycker som innehåller en ganska hög halt av alkohol. Ernest Hemingway och Van Gogh är två i raden av kända figurer som drack mycket absint förr tiden. Då innehöll drycken ett sorts nervgift och var hallucinogen och vissa menar att dessa herrar blev galna på grund av Absinten de drack så frikostigt. Under många år förbjöds Absint i många länder, dels pga sin höga alkoholhalt, men även för sitt rykte om att innehålla nervgift. Idag finns det givetvis inga hallucinogena element i absint och drycken går att få tag i på Systembolaget. Vanligtvis innehåller Absint mellan 60-70 % alkohol, men ska helst serveras som en aperitif utspädd med vatten.

Riktig Absint har en mycket välkänd stark turkosgrön färg och en säregen doft av örter som stjärnanis och malört. Smaken går inte att ta miste på, den är kraftig och eldig och smakar ungefär som den luktar. Tankarna går till lakrits och liknande drycker är den grekiska Ouzon, libanesisk och turkisk Raki samt italiensk Sambuca, som alla innehåller en alkoholhalt på ca 40 %, samt en distinkt smak av lakritsliknande örter.

Aromhuset har nu tagit fram en smakessens med Absint. Aromen innehåller naturliga örtextrakter och oljor, samt destillerat vatten, men är helt fri från kemiska tillsatser och socker. Den doftar precis som Absint ska göra och smaken är kryddig och lite bitter. Det är med andra ord ingen smak för barn. Man kan blanda Aromhusets Absint med kolsyrat vatten för att få en kryddig och vuxen smak på sitt vatten. Vattnet bör vara kallt och väl kolsyrat då det gör att smakerna förs fram på ett mer effektivt sätt.

Vill man experimentera med smaken går det bra. Aromen passar väldigt bra att ha som tillsats i alkoholdrycker men doseringen får man prova sig fram med. När det gäller vatten så är doseringen enkel, 2 ml per liter vatten ger fyllig och klar smak och när essensen kommer i kontakt med vatten så blir den en aning grumlig, precis som riktig Absint. Dock är Aromhusets Absint naturligt whiskeyfärgad istället för grön eftersom essensen inte innehåller några färgämnen.

Att dosera Aromhusets essenser är busenkelt, antingen använder man sig av flaskans kapsyl (2/3 kapsyl) som rymmer 3 ml, eller så doserar man med doseringspipetten. På så sätt har man stenkoll på hur mycket essens man tar i sin dryck och kan lägga till efterhand. Gert Strand brukar vilja understryka att smakerna blandar sig väl med varandra, men just Absint är en av de som står bäst för sig själv då den redan har en såpass säregen smak. Dock finns det inget som hindrar den som vill experimentera.

Totalt sett har Aromhuset 16 olika smaker i sitt utbud, de flesta är gjorda med bär- eller fruktsmak. Alla är framtagna för att användas i kolsyrat vatten men många har även andra användningsområden. Det finns smaker för alla åldrar och vill man så kan man själv ta fram nya goda kombinationer genom att mixa de olika smakerna. Man hittar alla smakerna på www.allt-fraktfritt.com.