Sodastream Penguin heter Soda Streams mest innovativa och moderna modell. Namnet kommer från att kolsyremaskinen i hopfällt läge påminner om en pingvin, fast på ett väldigt stilrent sätt. Sodastream Penguin är också den enda kolsyremaskin på marknaden som har snygga PET-flaskor i glas i stället för plast, vilket är en detalj som väldigt många uppskattar.

Sodastream har tillverkat kolsyremaskiner i över hundra år, så kunskap och erfarenhet finns det gott om. Dock såldes företaget till Soda Club år 1998, som var smarta nog att ta vara på varumärket och fortfarande marknadsför sina produkter under namnet Sodastream i flera länder. I Sverige har vi t ex inte Soda Club, utan Sodastream, i Tyskland däremot heter samma produkter Soda Club.

I dagsläget har Sodastream sex olika modeller på kolsyremaskiner, den klassiska modellen Jet är billigast och kan köpas för ca 600 kronor. Penguin befinner sig på andra sidan prisskalan och däremellan finns Pure, Genesis, Stream, samt nykomlingen Dynamo. När man köper en ny sodastreamer följer en eller två PET-flaskor med, samt en full Alco2jet – kolsyrepatron.

När ens kolsyrepatron har tagit slut, efter ca 50 kolsyrat vatten, så lämnar man in den mot en påfylld hos sin återförsäljare. Ett inbyte kostar 89 kronor och att köpa en helt ny kostar runt 250. Man kan använda även andra kolsyrepatroner i sin Sodastream, de är alla tillverkade enligt europeisk standard, så bara måtten är rätt är det inga problem. Aga är duktiga på kolsyra och säljer kolsyrepatroner till sina Aqvia-maskiner (tidigare Wassermaxx men SodaStream köpte up Wassermaxx) i samma storlek som Alco2jet.

Aqvia är Sodastreams största konkurrent och tillverkar relativt likvärdiga produkter. Om det ena företaget är lite bättre på något så är det andra bättre på något annat. Aga, som marknadsför Aqvia, har i årtionden varit specialister på kolsyra, medan ingen kan slå Sodastream när det gäller erfarenhet och nostalgivärde.

I en prisjämförelse med Aqvia så har de ingen modell som kommer upp i samma pris som en Sodastream Penguin, men så har de inte heller någon modell med så utstuderad design – och glasflaskor, inte att förglömma.

Vatten är vitalt för allt liv och en människa bör få i sig 1-2 liter vatten varje dag för att kroppen ska fungera bra. Det svenska kranvattnet håller väldigt hög kvalitet och genomgår regelbundna tester för att säkerställa kvaliteten. Trots detta kånkar vi hem liter efter liter med buteljerade drycker från affären, bara för att sedan tvingas släpa tillbaka tomflaskorna för återvinning. Det är ett evigt släpande av vatten bara för att vi vill ha våra drycker med viss smak eller med kolsyra.

Har man en kolsyremaskin så slipper man allt bök med släpande och lagrande av tomflaskor. Man har sin maskin på diskbänken och vattnet i kranen och kan när som helst fylla sin återanvändbara flaska med färskt kolsyrat vatten. Vill man sedan tillsätta smak så gör man det med hjälp av läskkoncentrat eller bordsvattenaromer som finns tillgängliga i butik eller på nätet.

En av de stora fördelarna med en Sodastream är att den tar så lite plats, att den är så lätt att använda och att den till och med kan vara en snygg detalj i ett modernt kök. Sodastream Penguin – i synnerhet – är en riktig liten inredningsdetalj.