Till dagens kolsyremaskin

Wassermaxx och SodaStream är två ledande fabrikat på den svenska marknaden med kolsyremaskiner.

Det har blivit inne igen med en egen kolsyremaskin, efter en nedgång på 1980-90-talet. Användning av kolsyra i vatten är inget nytt.

Som mycket annat som har upptäckts så är även kolsyrat vatten en sån upptäckt som har kommit till av misstag eller slump. Det var en engelsman som kom på att en metod att få in kolsyra i vatten när han höll ett fat med vatten ovanför en tunna i ett ölbryggeri.

Kungliga bubblor

Längre fram var det ungrare som lanserade kolsyrat vatten som sodavatten, därmed blev också en nationaldryck fröcces uppfunnen.Receptet är lika enkel som god, man tar vit kallt vin med sodavatten blandar till den efter behag.

I England var man föregångaren till att använda kolsyrat vatten till mer vardags. Engelsmannen Guy Hugh Gilbey skapade urfadern till dagens sodastreamer. Den blev väldigt populär, men det var bara dom rika som hade råd med en sån maskin då i början på 1900-talet, en av deras kunder var den Engelska kungahuset.

The SodaStream – 1955

Den första maskinen för för den vanliga konsumenten kom 1955. The SodaStream var ursprungligen tänkt enbart för marknaden i Storbritannien, men senare spred den sig till andra länder.

Många företag som saluför sodastreamers har insett produktens stora potential även i den offentliga rummet, som på sjukhus, arbetsplatser och väntrum till läkare, verkstäder mm. Stora ekonomiska och miljömässiga vinster görs, om gå över till självbubblat vatten istället för dyrt flaskvatten.

SodaStream bakom positiv utveckling
Det finns några tillverkare av kolsyremaskiner, en av dom är SodaStream som har blivit mycket framgångsrik sedan relanseringen 2003. I Sverige hade vid halvårsskiftet 2008 hela 475.000 SodaStream-maskiner sålts. Sålunda har över 12 procent av de svenska hushållen redan en maskin från SodaStream.

Smaksättning

Det finns en stort antal tillverkare av smakämnen. Så nu kan konsumenten själv avgöra vad man vill ha och vilken styrka mm. Vill råda er att själv testa er fram i denna djungel av smaker, man kan göra olika smaktester med familjen som försökspersoner. Allt som behövs en sodastreamer från någon tillverkare som Sodastream eller Wassermaxx, det finns fler till att välja på.